Połączenie słodkiego budyniu z kwaskowym rabarbarem na ultra cienkim kruchym spodzie.
Idealne na letnie pikniki ...
Idealne na letnie pikniki ...
Składniki:
200 g mąki
120 g miękkiego masła
3 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
2 - 3 łyżki zimnej wody
1 budyń śmietankowy
1 budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
ok 500 g rabarbaru
4 łyżeczki cukru (do budyniu)
4 łyżki cukru (do rabarbaru)
cukier puder do posypania
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 30 min.
W tym czasie gotujemy budyń wg wskazań na opakowaniu, z 4 łyżeczkami cukru. Rabarbar myjemy i drobno kroimy (ok 1 cm).
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 28 cm). Nie podpiekamy go wcześniej, tylko wykładamy na nie lekko przestudzony budyń i dokładnie rozprowadzamy. Budyń sprawi, że sok który rabarbar puści w trakcie pieczenia nie dojdzie do ciasta i nie utworzy się zakalec. Budyń posypujemy grubą warstwą rabarbaru i posypujemy ok 4 łyżkami cukru. Tarta po upieczeniu musi całkiem przestygnąć, a najlepiej to na noc wstawić ją do lodówki. Zimną tartę posypujemy cukrem pudrem.
W tym czasie gotujemy budyń wg wskazań na opakowaniu, z 4 łyżeczkami cukru. Rabarbar myjemy i drobno kroimy (ok 1 cm).
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 28 cm). Nie podpiekamy go wcześniej, tylko wykładamy na nie lekko przestudzony budyń i dokładnie rozprowadzamy. Budyń sprawi, że sok który rabarbar puści w trakcie pieczenia nie dojdzie do ciasta i nie utworzy się zakalec. Budyń posypujemy grubą warstwą rabarbaru i posypujemy ok 4 łyżkami cukru. Tarta po upieczeniu musi całkiem przestygnąć, a najlepiej to na noc wstawić ją do lodówki. Zimną tartę posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.
SMACZEK
rewelka
OdpowiedzUsuń