wtorek, 17 maja 2011

Krem z zielonego groszku i pomidorów

Zupa krem lekka i wyjątkowo smaczna.

 Składniki:
300g groszku mrożonego
1 puszka pomidorów bez skórki
1,5 l rosołu warzywnego
1 łyżka jogurtu naturalnego
 3 marchewki 
1 korzeń pietruszki
pół selera
pół pory
1 ziemniak
garść pietruszki
ziele angielskie
3 liście laurowe
sól i pieprz
czosnek granulowany 
pieprz ziołowy

Ugotować rosół z warzyw ( marchew,pietruszka,seler,por, ziemniak, ziele angielskie,liść laurowy kostka rosołowa, przyprawy do smaku)
Ugotować groszek w osolonej wodzie.
Wywar podzielić na dwie części.
Do pierwszej dodać pomidory z puszki, marchew pietruszkę i ziemniaka oraz przyprawy i zmiksować blenderem.
Do drugiej porcji rosołu dodać ugotowany groszek zielony, pietruszkę seler i porę i również zmiksować blenderem.
Przelać zupki jednocześnie na talerz, udekorować kleksem z jogurtu.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 
SMACZEK 

1 komentarz:

  1. Przyznam sie, ze nie przepadam za groszkiem ale tak swietnie to wygladalo, ze musialam sprobowac-mmm niebo w gebie, nie zaluje. Idealne na cieple dni, takie lekkie, kremowe danie...

    OdpowiedzUsuń