Rozpocząć wolny dzień cieplutkimi i pachnącymi bułeczkami ...
Niestety ja zaraz szykuję się do pracy a Wam podsyłam świetny przepis.
Moje mini bułeczki są z mieszanki mąki razowej i żytniej a proporcje na ok. 8 bułeczek.
Składniki:
290 ml mleka
280 g mąki pszennej razowej chlebowej
50 g mąki pszennej chlebowej
115 g mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
25 g roztopionego masła
14 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki na bułeczki połączyć i dobrze wyrobić. Uformować kulę i umieścić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować bułeczkę, oprószyć mąką, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić głęboki "przedziałek".
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 5 minut.
Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
SMACZEK
290 ml mleka
280 g mąki pszennej razowej chlebowej
50 g mąki pszennej chlebowej
115 g mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
25 g roztopionego masła
14 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki na bułeczki połączyć i dobrze wyrobić. Uformować kulę i umieścić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować bułeczkę, oprószyć mąką, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić głęboki "przedziałek".
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 5 minut.
Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
SMACZEK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz