Moja pizza składa się z dużej ilości dodatków więc nie jest tradycyjną włoską.
Dobór składników był wynikiem "porządków w lodówce";-)
Jednak najważniejsze jest ciasto, cienkie i chrupiące z dodatkiem ziół i kurkumy ;-)
Pizza z salami, pieczarkami, kukurydzą, papryką czerwoną i serem żółtym
Pizza z kiełbasą, szpinakiem, kukurydzą, papryką czerwoną, pieczarkami i z serem żółtym
Składniki:
1/4 kostki drożdży
3/4 szkl. ciepłego mleka
2,5 szkl. mąki
1 jajko
szczypta soli, cukru, pieprzu i kurkumy
2 łyżki bazylii i oregano
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Do przesianej mąki ( z ziołami i przyprawami ) powoli wlać mleko i wbić jajko i wyrobić ciasto.
Uformować kulkę posmarować olejem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i ułożyć na dużej blaszce z piekarnika wcześniej wysmarowanej olejem.
Ułożyć składniki wg. uznania.
Piec w temp. 200C ok. 25min.
SMACZEK
I po co do pizzerii? PIZZA LA GÓRNA ;)
OdpowiedzUsuń