piątek, 29 kwietnia 2011

Chłodnik litewski

Moja ulubiona pora roku i nowalijki w zasięgu ręki i smaki ożywione po długiej zimie.
Teraz możemy zacząć gotować z przyjemnością.
Czas na chłodniki... ;-)



Składniki:
1 pęczek botwiny
 4 rzodkiewki
  4 łyżki koperku
 2 ogórki gruntowe
 1,5 litra kefiru, maślanki, jogurtu 
  2 ząbki czosnku
sól i pieprz
 1 łyżka cukru
garść rzeżuchy

Botwinę myjemy, obieramy buraczki, kroimy całość (tj. liście, łodygi, buraczki - cały pęczek) w kostkę, gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego lub odrobiną soku z cytryny ok. 10 minut.
Ogórki zetrzeć na tarce a rzodkiewki pokroić w cienki plasterki.
Gdy ugotowana botwinka wystygnie zalać ja kefirem dodać ogórki, rzodkiewkę i koperek.
Doprawić do smaku i schłodzić przed podaniem.
SMACZEK. 

1 komentarz:

  1. Pierwsza potrawa stworzona przez naszego "miszcza" jaką kosztowałem. Odzywają się wspomnienia... Mniam!

    OdpowiedzUsuń