Brownie ciasto czekoladowo- czekoladowe ;-)
Amerykańskie ciasto które przez przypadek stało się hitem, a właściwie przez roztargnienie pewnej Pani domu która zapomniała o proszku do pieczenia.
Goście przy stole więc nie pozostało jej nic innego jak podanie ciasta , ku zaskoczeniu smakowało wyśmienicie.
Ja również jestem wielka fanką i aby jeszcze podkreślić jego słodycz dodaję masę krówkową.
Składniki na foremkę 20x20 cm:
115 g masła
200 g gorzkiej czekolady
25 g kakao
115 g masła
200 g gorzkiej czekolady
25 g kakao
5 duże jajka
180 g cukru
140 g mąki
1 puszka masy krówkowej Bakalland
180 g cukru
140 g mąki
1 puszka masy krówkowej Bakalland
srebrne perełki do dekoracji
W rondelku topimy masło i dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści.
Przelewamy do większego naczynia, dodajemy kakao i cukier i mieszamy mikserem aż powstanie gładka masa.
Dodajemy mąkę, jaja i mieszamy dalej mikserem.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy 2/3 ciasta i 1/2 masy krówkowej, następnie resztę ciasta i masy.
Pieczemy 30min. w temp. 180C
Ciasto jest niskie i może stwarzać wrażenie zakalca, ale właśnie taka jego uroda.
mmmm uwielbiam to ciacho ;)
OdpowiedzUsuńjest tanie, szybko sie je robi no i jest przepyszne....
pozdrowienia dla kuchareczki ;)
haaa! i pewnie z 5 jajek wyszedł miodzio :D
OdpowiedzUsuńprzepyszne! :)
palce lizać:) pycha
OdpowiedzUsuńJest warte tej go... godzin joggingu :)
OdpowiedzUsuń