środa, 20 kwietnia 2011

Brownie

 Brownie ciasto czekoladowo- czekoladowe ;-)
Amerykańskie ciasto które przez przypadek stało się hitem, a właściwie przez roztargnienie pewnej Pani domu która zapomniała o proszku do pieczenia.
Goście przy stole więc nie pozostało jej nic innego jak podanie ciasta , ku zaskoczeniu smakowało wyśmienicie.
Ja również jestem wielka fanką i aby jeszcze podkreślić jego słodycz dodaję masę krówkową.





  

Składniki na foremkę 20x20 cm:

115 g masła
200 g gorzkiej czekolady
25 g kakao
5 duże jajka
180 g cukru
 140 g mąki
 1 puszka masy krówkowej Bakalland
srebrne perełki do dekoracji 

W rondelku topimy masło i dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści.
Przelewamy do większego naczynia, dodajemy kakao i cukier i mieszamy mikserem aż powstanie gładka masa.
Dodajemy mąkę, jaja  i mieszamy dalej mikserem.
 Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy 2/3 ciasta i 1/2 masy krówkowej, następnie resztę ciasta i masy.
Pieczemy 30min. w temp.  180C
 Ciasto jest niskie i może stwarzać wrażenie zakalca, ale właśnie taka jego uroda.



4 komentarze:

  1. mmmm uwielbiam to ciacho ;)
    jest tanie, szybko sie je robi no i jest przepyszne....
    pozdrowienia dla kuchareczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. haaa! i pewnie z 5 jajek wyszedł miodzio :D
    przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest warte tej go... godzin joggingu :)

    OdpowiedzUsuń