Conchiglioni to makaron z pszenicy durum bogatej w proteiny, który ma kształt bardzo dużych muszli.
A ja te muszle postanowiłam wypełnić farszem z kurczaka i warzyw.
A ja te muszle postanowiłam wypełnić farszem z kurczaka i warzyw.
Składniki:
makaron muszle Conchiglioni
pierś z kurczaka
kalafior
4 marchewki
2 duże pieczarki
mała cukinia
3 łyżki śmietany 18%
cebula
kolendra
czosnek
oliwa
olej sezamowy
sól i pieprz
kurkuma
pieprz ziołowy
pieprz cayenne
Szykujemy marynatę do kurczaka z oliwy, oleju sezamowego, pieprzu, kurkumy, soli, czosnku i marynujemy mięso ok. 3h.
Kalafior oraz marchewkę gotujemy.
Cebulę dusimy na patelni a po chwili dodajemy kurczaka z marynatą.
Smażymy krótko do momentu ścięcia się białka i przekładamy na talerz.
W tej samej patelni dusimy pieczarki pod koniec dodając cukinię pokrojoną w cienkie plastry oraz poszatkowaną kolendrę.
Smażymy do momentu aż zmięknie cukinia.
Do pieczarek i cukinii dodajemy pokrojony w kostkę kalafior i marchewkę oraz kurczaka.
Dodajemy śmietanę i przyprawiamy wg. uznania.
Farszem nadziewamy ugotowane muszle z makaronu, układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy tartym żółtym serem.
Zapiekam w piekarniku ok. 7 min. w temp 200C
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz