wtorek, 19 kwietnia 2011

Kurczak w cieście francuskim

Ciasto francuskie to materiał na 1001 dań. 
Moją propozycja jest z filetem kurczaka, warzywami i serem.






Składniki:
ciasto francuskie
filet z kurczaka
ser camembert
ser gorgonzola
rukola
cukinia 
keczup
 oliwa
sól i pieprz
papryka słodka
czosnek
jajko
olej sezamowy
kurkuma 
ziarna sezamu

Szykujemy marynatę do kurczaka z oliwy, oleju sezamowego (kilka kropel), pieprzu, kurkumy, soli, czosnku i marynujemy mięso ok. 3h. 
 Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty i nacinamy po bokach i smarujemy keczupem.
Na środek ciasta układamy zamarynowany filet z kurczaka, liście rukoli, ser gorgonzola, krążki cukinii, ser camembert i pleciemy "warkocz" z ciasta.
Ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy w temperaturze 180C przez 30min.
SMACZEK 


  

1 komentarz:

  1. Przymierzam się do zrobienia tego cuda:) no ale jeszcze nie dzis :)

    OdpowiedzUsuń