piątek, 29 kwietnia 2011

Placki cukiniowo-ziemniaczane


Nie znam nikogo kto by nie lubił placków ziemniaczanych, chrupiących z kleksem śmietany.
Moje placuszki są z cukinią, marchewką i cebulką podawane z serem gorgonzola dla zaostrzenia smaku.
polecam ;-)





Składniki:

1 mała cukinia
1 marchewka
1 ziemniak
1 cebula
2 jaja
mąka
sól i pieprz
czosnek
papryka czerwona
ser gorgonzola
koperek 
oliwa

Cukinię umyć, zetrzeć razem z marchewką na tarce o małych oczkach wraz ze skórką. Jeśli jest przerośnięta, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Ziemniaki zetrzeć na bardzo drobnych oczkach a cebulę poszatkować w blenderze.
Do warzyw wbić jaja, wsypać mąkę, przyprawić i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypać nieco mąki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano. 
Podawać gorące przełożone plastrami sera gorgonzola.
SMACZEK 

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba ja jestem ta jedyna która nie lubi placków ze śmietaną :) z cukrem to co innego mniam mniam :):):)

    OdpowiedzUsuń