Nie znam nikogo kto by nie lubił placków ziemniaczanych, chrupiących z kleksem śmietany.
Moje placuszki są z cukinią, marchewką i cebulką podawane z serem gorgonzola dla zaostrzenia smaku.
polecam ;-)
Składniki:
1 mała cukinia
1 marchewka
1 ziemniak
1 cebula
2 jaja
mąka
sól i pieprz
czosnek
papryka czerwona
ser gorgonzola
koperek
oliwa
Cukinię umyć, zetrzeć razem z marchewką na tarce o małych oczkach wraz ze skórką. Jeśli jest przerośnięta, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Ziemniaki zetrzeć na bardzo drobnych oczkach a cebulę poszatkować w blenderze.
Do warzyw wbić jaja, wsypać mąkę, przyprawić i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypać nieco mąki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano.
Do warzyw wbić jaja, wsypać mąkę, przyprawić i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypać nieco mąki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano.
Podawać gorące przełożone plastrami sera gorgonzola.
SMACZEK
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo chyba ja jestem ta jedyna która nie lubi placków ze śmietaną :) z cukrem to co innego mniam mniam :):):)
OdpowiedzUsuń