sobota, 4 czerwca 2011

Chleb wieloziarnisty

Zawsze mi się marzył dom pachnący rano chlebem, domowym chlebem.
Mam nadzieję, że mój taki kiedyś będzie, póki co pachnie raz w tygodniu ;-)
A oto przepis dla leniwych.





Składniki:
1kg. mąki krupczatki
1 szkl. otrębów pszennych
1szkl. ziaren słonecznika
1szkl. ziaren dyni 
1 l. ciepłej wody
50 g. świeżych drożdży
1.5 łyżki soli
4 łyżki cukru

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wymieszać łyżką.
Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wymieszać ponownie i przełożyć do foremek keksówek. Odstawić do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość ok. 20min.
 Piec około 1 godziny w temperaturze 230ºC. 
Smaczek ;-) 


2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się zdjęcie nr 3 - wyszło pro:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chlebek przepyszny! już nie mogę doczekać się kolejnej kanapki
    polecam :]

    OdpowiedzUsuń