Zawsze mi się marzył dom pachnący rano chlebem, domowym chlebem.
Mam nadzieję, że mój taki kiedyś będzie, póki co pachnie raz w tygodniu ;-)
Składniki:
1kg. mąki krupczatki
1 szkl. otrębów pszennych
1szkl. ziaren słonecznika
1szkl. ziaren dyni
1 l. ciepłej wody
50 g. świeżych drożdży
1.5 łyżki soli
4 łyżki cukru
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wymieszać łyżką.
Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wymieszać ponownie i przełożyć do foremek keksówek. Odstawić do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość ok. 20min.
Piec około 1 godziny w temperaturze 230ºC.
Smaczek ;-)
Bardzo podoba mi się zdjęcie nr 3 - wyszło pro:)
OdpowiedzUsuńchlebek przepyszny! już nie mogę doczekać się kolejnej kanapki
OdpowiedzUsuńpolecam :]