środa, 29 czerwca 2011

Białe szparagi z ziołowym sosem

"Spieszmy się jeść szparagi, bo te świeże na krótko zaszczycą swą obecnością warzywniaki ..." BISTRO  4/06
I niestety ja tylko raz w tym roku skorzystałam, ale jak smacznie...
Oto propozycja na przystawkę która zajmuje ok. 15 min.




Składniki:
1 kg. szparagów
 szalotka (ja dodałam z marynowaną)
4 łyżki masła
 125 ml. białego wina
liść laurowy
3 żółtka
200 ml. kwaśnej śmietany
pieprz i sól
oliwa

Szparagi obieramy na całej długości, odłamujemy twarde końce.
Gotujemy w wodzie z solą i cukrem ok. 15 min.
Osączamy, przechowujemy w cieple.
Szalotkę rumienimy na 2 łyżkach rozgrzanego masła.
Dodajemy wino, liść laurowy i część posiekanej pietruszki.
Redukujemy sos do polowy.
Przekładamy do metalowej miseczki i podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodając stopniowo żółtka i cały czas mieszając.
Dodajemy resztę masła i ziół oraz śmietanę.
Przyprawiamy sola, pieprzem, oliwą.
Szparagi podajemy polane sosem. 
SMACZEK 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz