Ciriole bread przepis Broxholm Road
Bułeczki śniadaniowe puszyste i pachnące
Składniki:
1 kg. mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella
600 ml. wody
50 ml. oliwy z oliwek
25 g. świeżych drożdży
30 g. soli
1 łyżeczka cukru
Drożdże i cukier rozpuścić w 150 ml. ciepłej wody.
Do dużej miski wlać drożdże, oliwę, przesiać mąkę,sól, wlać resztę wody.
I wyrobić dobrze ciasto ok. 20min.
I tu by się przydał Kitchen Aid ;-)
Planetarny robot kuchenny - moje marzenie :-)
Kiedy wyrobimy ciasto, miskę i ciasto smarujemy oliwa i odstawiamy na ok. 2 godz. do wyrośnięcia.
Na stolnicy rozsypujemy mąkę i kawałek ciasta rozwałkowujemy na owalny placek i zawijamy (jak na zdj.)
Układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 min.
Po tym czasie nacinamy ostrym nożem grzbiet bułeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C.
Pieczemy ok. 20 min. aż się zarumienią.
W żaroodpornym lub blaszce rozsypujemy szkl. kostek lodu i wkładamy na dno piekarnika.
Dzięki temu skórka będzie chrupiąca ;-)
600 ml. wody
50 ml. oliwy z oliwek
25 g. świeżych drożdży
30 g. soli
1 łyżeczka cukru
Drożdże i cukier rozpuścić w 150 ml. ciepłej wody.
Do dużej miski wlać drożdże, oliwę, przesiać mąkę,sól, wlać resztę wody.
I wyrobić dobrze ciasto ok. 20min.
I tu by się przydał Kitchen Aid ;-)
Planetarny robot kuchenny - moje marzenie :-)
Kiedy wyrobimy ciasto, miskę i ciasto smarujemy oliwa i odstawiamy na ok. 2 godz. do wyrośnięcia.
Na stolnicy rozsypujemy mąkę i kawałek ciasta rozwałkowujemy na owalny placek i zawijamy (jak na zdj.)
Układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 min.
Po tym czasie nacinamy ostrym nożem grzbiet bułeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C.
Pieczemy ok. 20 min. aż się zarumienią.
W żaroodpornym lub blaszce rozsypujemy szkl. kostek lodu i wkładamy na dno piekarnika.
Dzięki temu skórka będzie chrupiąca ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz