niedziela, 12 czerwca 2011

Rolada śmietanowo-truskawkowa

Rolada mocno czekoladowa w połączeniu ze śmietaną i truskawkami, rozpusta... ;-)


Składniki:
5 jaj
1/3 szkl. cukru 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżki mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
100g. gorzkiej czekolady
3 łyżki masła 
300ml. śmietany 30%
Dr Oetker Śmietan-fix do bitej śmietany 
truskawki 
  
Jajka z cukrem ubijamy.
Czekoladę z masłem rozpuszczamy, najlepiej nad kąpielą wodną i dodajemy do masy jajecznej.
Mikserem łączymy składniki.
W drugiej misce łączymy ze sobą składniki suche (mąki, kakao, proszek do pieczenia) i przesiewamy do masy jajecznej.
Łyżką łączymy składniki i przelewamy na dużą blachę z piekarnika, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 10 min. w temp. 180C
Po upieczeniu ciasto jeszcze gorące przekładamy na ściereczkę. 
Ściereczkę wcześniej oprószyć  cukrem pudrem aby się nie przykleiło do materiału.
I ostrożnie  zwijamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy śmietanę  z fixem i odrobina cukru pudru.
 Gdy ciasto ostygnie rozkładamy roladę i smarujemy śmietaną oraz posypujemy truskawkami.
Zwijamy ostrożnie a całą roladę owijamy folą aluminiową i schładzamy w lodówce.
SMACZEK. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz