sobota, 3 grudnia 2011

Warzywa zapiekane w kokilkach


             Kokilki marzyły mi się od dawna, prezentowane na zdjęciach zakupiłam w sklepie NANU-NANA w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu za ok. 4,50 zł za szt. ;-)))
Wracając do domu obmyślałam co mogę w nich zrobić i oto efekt:
Ziemniaczki i brokuły zapiekane z serem żółtym w cieście francuskim.






Składniki:
ciasto francuskie
3 ziemniaki
brokuł
6 plastrów sera żółtego
3 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
margaryna (do wysmarowania kokilek)

Ziemniaki i brokuły ugotować w osolonej wodzie al dente.
Kokilki wysmarować tłuszczem, płat ciasta podzielić na 4 części i wyłożyć nim naczynia.
Ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć na cieście następnie porcja brokułów, ser i całość polać sosem ze śmietany i czosnku oraz przypraw.
Kolejna warstwa ziemniaków, brokułów, sera i sosu na koniec ułożyć plaster ziemniaka oprószyć ziołami.
Piec w temp. 200C ok. 60 min.
Podawać ciepłe - SMACZEK ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz