niedziela, 4 grudnia 2011

Cukinia w cieście piwnym

Moja ulubiona cukinia w wersji piwnej :-)
Danie może być podawane jako główne z dipem czosnkowym.





Składniki:
3 plastry szynki
pęczek drobnego szczypioru
1 szkl. jasnego piwa
4 łyżki mąki
curry
sól i pieprz
2 jaja
pękaty kabaczek 
olej do smażenia

Szynkę kroimy w jak najdrobniejszą kostkę, szczypior siekamy.
Z piwa, mąki, curry i jajek przygotowujemy ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż naleśnikowe.
Doprawiamy solą. Wsypujemy szynkę i szczypior i dodajemy pieprz.
Kabaczek obieramy, wykrawamy plastry 1,5 cm. i pozbawiamy je środka.
Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy plastry kabaczka obtoczone ciastem z obu stron. 
Podajemy z dipem czosnkowym na bazie śmietany z odrobina majonezu (jak kto woli ;-))

SMACZEK

1 komentarz:

  1. polecam smakowite kółeczka:) mi bardzo smakowały a i jak oglądam to ..... mniaminiainamainmam

    OdpowiedzUsuń