poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Schab z gruszką


Schab marynowany w sosach balsamico i sojowym.
Zapiekany z gruszka pod sosem śmietanowym z gorgonzolą.
Polecam w szczególności balsamico nadaje niepowtarzalny smak potrawom.
Schabik był soczysty i aromatyczny, podałam go ze smażonymi ziemniaczkami w ziołach i surówką z marchwi,  soku z cytryny i ziarnami słonecznika.
 Gorąco polecam!


Składniki:
2 plastry schabu 
1 gruszka
100 ml. śmietany 18%
ser gorgonzola
sól i pieprz
2 ząbki czosnku 
sos sojowy
sos balsamico
oliwa
bazylia

Przygotowujemy marynatę:
Po 3 łyżki sosu sojowego i balsamico, 2 łyżki oliwy pieprz ziołowy.
Mięso w marynacie zostawiamy na całą noc.
Po całonocnym marynowaniu mięso będzie aromatyczne i zabarwione.
Na rozgrzanej patelni układamy kawałki mięsa i podsmażamy z obu stron aż zmięknie.
Układamy w naczyniu do zapiekania.
Gruszkę kroimy na plastry ok. 0,5cm i układamy na schabie.
Polewamy śmietaną z czosnkiem, solą i pieprzem.
Na górę układamy kawałki gorgonzoli i  bazyli.
Zapiekamy ok. 30-40 min. w temp. 180C
SMACZEK  


1 komentarz: