wtorek, 23 sierpnia 2011

Ciasto migdałowo-agrestowe

Uwielbiam to ciasto migdały z agrestem jak dla mnie idealne połączenie.
Słodko- kwaśny deser zaczaruje każdego.
Zapraszam do pieczenia.



 Składniki: 
125 g miękkiego masła 
200 g cukru
3 jajka
90 g mąki
100 g mielonych migdałów 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g agrestu
 60 g płatków migdałowych
cukier puder 

 Masło i 150 g cukru ucieramy na białą masę. Dodajemy po jednym jajku i ubijamy na najwyższych obrotach ok 3 minuty. Mąkę, zmielone migdały i proszek łączymy ze sobą i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy do chwili połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm i na wierzch wykładamy agrest, który posypujemy pozostałym cukrem - 50 g. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy kolejne 30 min.
Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie posypujemy cukrem pudrem.
SMACZEK  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz