piątek, 1 lipca 2011

Cukinia nadziewana


Łódeczki z cukinii nadziewane kurczakiem, pieczarkami z młodą marchwią zapiekane pod serem pleśniowym.





Składniki:
2 cukinie
1 pierś z kurczaka 
300 g. pieczarek
1 cebula
3 młode marchewki
garść świeżej bazylii
ser camembert
2 łyżki przecieru pomidorowego 
pieprz sól
 czosnek granulowany
pieprz ziołowy
pieprz cayenne

Marynujemy mięso najlepiej dzień wcześniej.
Cukinię obieramy ze skórki i wydrążamy środek.
Aby zmiękły należy oprószyć solą.
Zamarynowaną pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki.
Na rozgrzanej oliwie dusimy poszatkowaną cebulkę i dodajemy kurczaka.
Pod koniec duszenia dodajemy ugotowaną marchew i wcześniej podduszone pieczarki.
Doprawiamy do smaku i dodajemy poszatkowaną bazylię.
 Z cukinii zlewamy wodę, którą wypuściła pod wpływem soli i nadziewamy potrawką z kurczaka.
Układamy kawałki sera camembert oraz posypujemy bazylią (ja użyłam czerwonej z mojej balkonowej plantacji ;-))
Do naczynia wlewamy ok. 100ml. wody i przykrywamy folią aluminiową. 
Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170C

SMACZEK  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz