wtorek, 31 stycznia 2012

Paszteciki z mięsem mielonym

Moja miłość do ciasta francuskiego nie kończy się ...
I oto kolejna propozycja tym razem z mięsem mielonym z szynki, pieczarkami i serem żółtym.






Składniki:
250 g. mięsa mielonego z szynki 
2 gotowe ciasta francuskie (Biedronka)
6 pieczarek
150 g. tartego sera żółtego
1 jajo
łyżka sezamu
1 cebula
4 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
sól i pieprz

Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie, dodajemy pokrojone pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy aż woda wyparuje.
Pieczarki, ser żółty i posiekaną pietruszkę dodajemy do mięsa, wyciskamy czosnek i doprawiamy.
Rozwijamy ciasto francuskie i tniemy na równe prostokąty.
Na każdą część nakładamy farsz mięsny i składamy w pół a końce ugniatamy widelcem .
Tak przygotowane paszteciki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.  
Pieczemy w temp. 190C ok. 40 min. 
SMACZEK 

2 komentarze:

  1. A czemu w tym roku tak cieniutko z przepisami??

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można mielone z szynki zastąpić wołowiną ?
    W Arabii Saudyjskiej wieprzowina jest zabroniona, a narobiłaś mi apetytu na domowe mielone :)
    pozdrawiam
    Paweł

    OdpowiedzUsuń